Barista opleiding @ Philimonius koffiebar Aalst

Module 1: Initiatie barista (ZO 19/3/2017 OF MA 20/3/2017)
  • staat open voor iedereen: geïnteresseerden, beginnende barista’s, kortom iedereen die meer wilt weten over koffie en/of vragen heeft over koffie zetten/espressomachines/maling/melk opschuimen/...
  • waar komt koffie vandaan
  • wat gebeurt er allemaal met koffie vooraleer u het drankje aan uw lippen zet
  • verschil tussen een latte en latte macchiato, verschillende brandingen, espresso vs filterkoffie, de juiste maalgraad,…
  • uitgebreide demonstratie en koffiedegustatie
  • koffie, thee, een huisbereid gebakje, water en spuitwater inbegrepen
  • 10% korting op aankoop van koffie, thee, chocolade en koekjes.
  • duur ±4u
  • €65 per persoon (incl. 21% btw)
  • Schrijf je hier in voor ZO 19/3/2017 van 9u30-13u30
  • Schrijf je hier in voor MA 20/3/2017 van 9u30-13u30

 

Module 2: Espressomachine + molen + basiskoffie (DI 21/3/2017 OF DI 4/4/2017)

  • je hebt module 1 beëindigd
  • gebruik, onderhoud/hygiëne van de machine
  • gebruik, onderhoud/hygiëne van de molen
  • correcte zetwijze van de basiskoffies zonder melk ((doppio) ristretto, (doppio) espresso, americano, lungo)
  • oefenen in het afstellen van de molen met verschillende soorten koffiebonen
  • individuele begeleiding en evaluatie
  • 4u
  • min 2, max 3 personen
  • €220 per persoon (incl. 21% btw)
  • Schrijf je hier in voor DI 21/3/2017 van 19u-23u
  • Schrijf je hier in voor DI 4/4/2017 van 19u-23u

 

Module 3: Latte art (MA 17/4/2017 voormiddag OF MA 17/4/2017 avond)

Module 4: Creatieve dranken met siroop, alcohol en aroma's (na afspraak)

  • je hebt module 3 beëindigd
  • gebruik siropen, alcohol en aroma's in koffie
  • mocha: decoratieve toppings met chocoladesiroop
  • warme koffiecocktails, corretto, chocolademelk
  • uitwerken van een "koffie van het huis" op basis van een eigen streekproduct
  • individuele begeleiding en evaluatie
  • 3,5u
  • min 2, max 3 personen
  • €260 per persoon (incl. 21% btw)

 

Module 5: Slow coffee + iced coffee (na afspraak)

  • je hebt module 4 beëindigd
  • juiste zetwijze, maalgraad, doorlooptijd en t° voor koffiezetapparaat, chemex, aeropress
  • iced coffee op basis van espresso (doppio) en slow coffee
  • koude koffiecocktails
  • individuele begeleiding en evaluatie
  • 3,5u
  • min 2, max 3 personen
  • €260 per persoon (incl. 21% btw)

 

Extra: Personal barista coaching/training/analyse (data en offerte op maat)

  • je wilt graag een persoonlijke begeleiding of begeleiding voor je personeel
  • je wilt het maximum halen uit je eigen espressomachine en molen
  • bij Philimonius, aan huis of in de zaak
  • analyse van uw koffiezaak met als doel de kwaliteit, sfeer, werking en omzet te optimaliseren
  • creëren van een koffie/thee/chocolademelk/koffiecocktail/... van het huis of een signatuurkoffie per barista
  • omzetverhoging creëren dmv het opstellen van een aantrekkelijke koffiekaart
  • barista-zijn uitdiepen: sfeer maken, contact leggen met je klanten, vlot uitleg leren geven, productkennis, hoe doe je klanten terugkeren naar je zaak, op zoek gaan naar je eigen meerwaarde om boven andere zaken uit te steken,…
  • hoe je social media optimaal gebruiken voor je zaak en aan positieve klantenbetrokkenheid werken
  • persoonlijke coaching van jou en je project

 

Plaats: module 1 t.e.m. 5 gaan door in koffiebar Philimonius, Louis D’Haeseleerstraat 8, 9300 Aalst.

Met de trein: station Aalst en ± 10 min stappen  richting Grote Markt →Lange Zoutstraat →Louis D’Haeseleerstraat

Met de wagen: Philimonius ligt in een wandelstraat. Parkeren kan heel dichtbij op de Houtmarkt (betalend ticket, 300m stappen), Kroonparking Zonnestraat (betalend onbeperkt, 200m stappen), parking Keizershallen (betalend, goedkoopst, 600m stappen)

Met de fiets: parkeren voor de deur, gratis!

 

 

Lesgever Jo De Bruyne

  • studeerde piano en later klassieke zang aan het conservatorium in Gent
  • was 20 jaar leerkracht klassieke zang, koor, notenleer, creatief musiceren en vocaal ensemble aan verschillende academies en de Kunsthumaniora Brussel.
  • verdiepte zich gedurende 1 jaar in diverse workshops en barista opleidingen bij Peter Hernou, Jeanne Gennar, Maggie Ihren-Dean en behaalde het SCAE diploma Level 1.
  • is sinds 12.10.2013 barista in zijn eigen koffiebar/winkel/webshop Philimonius
  • Jo deelt met passie de poëzie van de koffie met zijn klanten

 

De lessen

  • je legt een persoonlijk traject af
  • je krijgt vanaf module 2 een intensieve training per 2 of 3 personen (ipv 10-15 bij de meeste opleidingen)
  • je werkt met professioneel materiaal: Dalla Corte Evolution  2-groeps espressomachine en K30 Mahlkönig en Mazzer molens
  • er gaat veel aandacht naar het begeleiden en coachen doorheen de verschillende modules (2 t.e.m. 5) om de baristaskills en persoonlijke vaardigheden van de cursisten  individueel te ontwikkelen
  • de lessen worden opgedeeld in 3,5u theorie en praktijk en we ronden telkens af met een evaluatie
  • alle ingrediënten zijn steeds inbegrepen in de prijs (behalve streekproducten in module 4-5-extra)
  • wie graag wil oefenen met zijn eigen koffie en/of molen mag die steeds meebrengen
  • je wordt geacht te oefenen tussen de verschillende modules door, dit is de enige manier om het maximum uit je lessen te halen en zelf te evolueren
  • een open en nieuwsgierige houding in dit leerproces kunnen je alleen maar sneller je doel helpen bereiken
  • na afloop van de les ruimen we samen op en worden espressomachine, molens, melkkannen en de vaat gereinigd. Dit maakt integraal deel uit van de les en barista zijn.

 

Wat breng je zeker mee (enkel in module 2 tem 5)

  • een schort
  • een handdoek om je porta filter mee schoon te maken
  • notaboekje en schrijfgerei

 

Wat mag je meebrengen (dit is niet noodzakelijk!)

  • je eigen melkkannen
  • je eigen koffie waar je momenteel mee werkt
  • je eigen koffiemolen

 

      

 

 

  • Visa
  • MasterCard
  • Amex