Barista-opleiding @ Philimonius koffiebar Aalst

Module 1: Initiatie barista (WOE 22.03.2023  19u-23u)

  • staat open voor iedereen: geïnteresseerden, beginnende barista’s, kortom iedereen die meer wilt weten over koffie en/of vragen heeft over koffie zetten/espressomachines/maling/melk opschuimen/...
  • de gebruikte toestellen tijdens cursus zijn het koffiezetapparaat van Moccamaster, Rancilio Specialty RS1 espressomachine, Victoria Arduino Mythos One koffiemolen, Perfect Moose opschuimmachine
  • waar komt koffie vandaan
  • wat gebeurt er allemaal met koffie vooraleer u het drankje aan uw lippen zet
  • verschil tussen een latte en latte macchiato, verschillende brandingen, espresso vs filterkoffie, de juiste maalgraad,…
  • uitgebreide demonstratie en koffiedegustatie
  • koffie, thee, een huisbereid gebakje, water en spuitwater inbegrepen
  • 10% korting op aankoop van koffie en koffieboeken na afloop van de cursus
  • 4u
  • €90 per persoon (incl. 21% btw)
  • Schrijf je hier in voor WOE 22/03/2023 van 19u-23u

              Cappuccino latte art Philimonius - Barista Jo De Bruyne 

 

Module 2: Espressomachine + molen + basiskoffie (DI 25.04.2023  19u-23u)

  • je hebt module 1 beëindigd
  • gebruik, onderhoud/hygiëne van de machine
  • gebruik, onderhoud/hygiëne van de molen
  • correcte zetwijze van de basiskoffies zonder melk ((doppio) ristretto, (doppio) espresso, americano, lungo)
  • oefenen in het afstellen van de molen met verschillende soorten koffiebonen
  • individuele begeleiding en evaluatie
  • 4u
  • max 3 personen
  • €250 per persoon (incl. 21% btw)
  • Schrijf je hier in voor DI 25/04/2023 van 19u-23u

Cappuccino latte art Philimonius - Barista Jo De Bruyne

 

 

Module 3: Latte art (DI 28.03.2023  19u-23u)

  • je hebt module 2 beëindigd
  • correct melk opstomen (microfoam)
  • juiste zetwijze van cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato, espresso cortado
  • basic latte art: hartje/tulp/rosetta
  • individuele begeleiding en evaluatie
  • 4u
  • max 3 personen
  • €250 per persoon (incl. 21% btw)
  • Schrijf je hier in voor DI 28/03/2023  van 19u-23u



 

 

Module 4: Creatieve dranken met siroop, alcohol en aroma's WOE 19.04.2023 

  • je hebt module 3 beëindigd
  • gebruik siropen, alcohol en aroma's in koffie
  • mocha: decoratieve toppings met chocoladesiroop
  • warme koffiecocktails, corretto, chocolademelk
  • uitwerken van een "koffie van het huis" op basis van een eigen streekproduct
  • individuele begeleiding en evaluatie
  • 3u
  • max 3 personen
  • €260 per persoon (incl. 21% btw)
  • Schrijf je hier in hier in voor WOE 19.04.2023 van 19u-22u

 

 

Matcha latte art Philimonius - Barista Jo De Bruyne

 

 

Module 5: Slow coffee + iced coffee  DI 25.04.2023 

  • je hebt module 4 beëindigd
  • juiste zetwijze, maalgraad, doorlooptijd en t° voor koffiezetapparaat, chemex, aeropress
  • iced coffee op basis van espresso (doppio) en slow coffee
  • koude koffiecocktails
  • individuele begeleiding en evaluatie
  • 3u
  • max 3 personen
  • €260 per persoon (incl. 21% btw)

 

Cold brew coffee bij Philimonius

 

 

Extra: Personal barista coaching/training/analyse (data en offerte op maat)

  • je wilt graag een persoonlijke begeleiding of begeleiding voor je personeel
  • je wilt het maximum halen uit je eigen espressomachine en molen
  • bij Philimonius, aan huis of in de zaak
  • analyse van uw koffiezaak met als doel de kwaliteit, sfeer, werking en omzet te optimaliseren
  • creëren van een koffie/thee/chocolademelk/koffiecocktail/... van het huis of een signatuurkoffie per barista
  • omzetverhoging creëren dmv het opstellen van een aantrekkelijke koffiekaart
  • barista-zijn uitdiepen: sfeer maken, contact leggen met je klanten, vlot uitleg leren geven, productkennis, hoe doe je klanten terugkeren naar je zaak, op zoek gaan naar je eigen meerwaarde om boven andere zaken uit te steken,…
  • hoe je social media optimaal gebruiken voor je zaak en aan positieve klantenbetrokkenheid werken
  • persoonlijke coaching van jou en je project

 

Plaats: module 1 t.e.m. 5 gaan door in koffiebar Philimonius, Louis D’Haeseleerstraat 8, 9300 Aalst.

Met de trein: station Aalst en ± 10 min stappen  richting Grote Markt →Lange Zoutstraat →Louis D’Haeseleerstraat

Met de wagen: Philimonius ligt in een wandelstraat. Parkeren kan heel dichtbij op de Houtmarkt (betalend ticket, 300m stappen), Kroonparking Zonnestraat (betalend onbeperkt, 200m stappen), parking Keizershallen (betalend, goedkoopst, 600m stappen)
Gebruik de WAZE app om vlot in Aalst te geraken, andere navigatie-apps zijn niet up-to-date sinds de invoering van het circulatieplan!

Met de fiets: parkeren voor de deur, gratis!

 

 

Lesgever Jo De Bruyne

  • studeerde piano en later klassieke zang aan het conservatorium in Gent
  • was 20 jaar leerkracht klassieke zang, koor, notenleer, creatief musiceren en vocaal ensemble aan verschillende academies en de Kunsthumaniora Brussel.
  • verdiepte zich gedurende 1 jaar in diverse workshops en barista opleidingen bij Peter Hernou, Jeanne Gennar, Maggie Ihren-Dean en behaalde het SCAE diploma Level 1.
  • is sinds 12.10.2013 barista in zijn eigen koffiebar/winkel/webshop Philimonius
  • Phiimonius staat reeds 8 jaar op nr 1 op TripAdvisor in Aalst
  • geeft barista-opleidingen in Philimonius en gerenommeerde restaurants zoals oa The Jane (Sergio Herman/ Nick Bril)
  • geeft demonstraties en workshops voor oa Barry Callebaut, Horeca Expo
  • creëert recepten voor bedrijven zoals Inex Belgium
  • Jo deelt met passie de poëzie van de koffie met zijn klanten

 

De lessen

  • je legt een persoonlijk traject af
  • je krijgt vanaf module 2 een intensieve training per 2 of 3 personen (ipv 10-15 bij de meeste opleidingen)
  • je werkt met professioneel materiaal: Rancilio Specialty RS1 espressomachine en  Victorio Arduino Mythos One molen
  • er gaat veel aandacht naar het begeleiden en coachen doorheen de verschillende modules (2 t.e.m. 5) om de baristaskills en persoonlijke vaardigheden van de cursisten  individueel te ontwikkelen
  • de lessen worden opgedeeld in 3,5u theorie en praktijk en we ronden telkens af met een evaluatie
  • alle ingrediënten zijn steeds inbegrepen in de prijs (behalve streekproducten in module 4-5-extra)
  • wie graag wil oefenen met zijn eigen koffie en/of molen mag die steeds meebrengen
  • je wordt geacht te oefenen tussen de verschillende modules door, dit is de enige manier om het maximum uit je lessen te halen en zelf te evolueren
  • een open en nieuwsgierige houding in dit leerproces kunnen je alleen maar sneller je doel helpen bereiken
  • na afloop van de les ruimen we samen op en worden espressomachine, molens, melkkannen en de vaat gereinigd. Dit maakt integraal deel uit van de les en barista zijn.

 

Wat breng je zeker mee (enkel in module 2 tem 5)

  • eventueel een schort
  • notaboekje en schrijfgerei

 

Wat mag je meebrengen (dit is niet noodzakelijk!)

  • je eigen melkkannen
  • je eigen koffie waar je momenteel mee werkt
  • je eigen koffiemolen

 

      

 

 

  • Visa
  • MasterCard
  • Amex
  • PayPal