Pers

Lees hier alle artikels over Philimonius Coffee & Goods die reeds in de pers verschenen!

 

 

Philimonius in het tijdschrift GOESTING!


Kleine correctie: onze barraquito wordt enkel warm geserveerd en niet iced...! :-)

Philimonius koffiebar Aalst, barraquito door barista Jo De Bruyne, Goesting 6/2017


AALSTERSE BARISTA LEERT PERSONEEL THE JANE KOFFIEZETTEN
"Na een lekkere maaltijd hoort ook een lekkere koffie"

 

BArista Jo De Bruyne in The Jane, Antwerpen, Sergio Herman
Jo De Bruyne tijdens de workshop die hij gaf aan het personeel in The Jane. - RLA


Als tweesterrenrestaurant The Jane je opbelt om het personeel een barista-opleiding te geven, moet je wel goeie koffie kunnen zetten. Toch heeft het publiek de zaak Philimonius uit de Louis D'Haeseleerstraat nog niet ontdekt. "Ik haalde de top drie in de ondernemersaward. Achteraf kwamen de ondernemers vragen waar Philimonius lag", zegt uitbater Jo De Bruyne.

Barista Jo De Bruyne Philimonius, koffiebar Aalst
Jo De Bruyne in zijn koffiebar Philimonius in Aalst. - RLA

 

 

Een Aalsterse barista die hét toprestaurant van België leert koffiezetten... Jo De Bruyne (43) legt uit hoe dat gekomen is. "Ik serveer al 3,5 jaar de koffiesoort Antica Tostatura Triestina. Philimonius en The Jane halen die koffie bij dezelfde verdeler. Voor de leverancier is Philimonius een referentiepunt en we werken samen met één doel: hoe kunnen we overal waar de Antica Tostatura Triestina geserveerd wordt maken dat die koffie correct gemaakt wordt? Elke koffiebar is anders: de koffiemachines verschillen ook het water is anders en dat speelt een grote rol in de smaak. Via de verdeler is The Jane aan mijn nummer gekomen", vertelt Jo.


Culinaire beleving
Is de koffie in Philimonius dan beter dan in The Jane? "Als je gaat eten op restaurant en je drinkt op het einde van het diner een koffie, welke smaak blijft dan hangen als je naar huis gaat? Inderdaad, die van de koffie. De koffie moet de kers op de taart zijn van een topculinaire ervaring zoals je die in The Jane krijgt. Ook hier moeten de smaken perfect in balans zitten volgens de koffiesoort die je serveert. Die culinaire beleving moet je doortrekken tot en met de koffie. Als coffee consultant bekijk ik dan ook samen met de klant het prijskaartje. Dat ligt in de lijn van het diner, dat is perfect te verantwoorden. Daar staat dan ook een topkoffiebeleving tegenover. Uiteindelijk doet een barista met koffie wat een sommelier doet met wijn. Het was leuk om vast te stellen dat het voltallige zaalpersoneel aanwezig was, van het personeel dat opdient tot zij die achter de bar staan", gaat Jo verder.


Bekendheid
De grote namen beginnen Philimonius dus stilaan te ontdekken, want na de opdracht bij The Jane moet Jo binnenkort naar een mode-evenement. "Ik ben uitgenodigd om barista te zijn op een event van Hermes Paris, met de couturier van Hermes. Koffie maken voor 230 journalisten."

Dan is het des te vreemder dat Jo De Bruyne in eigen stad nog niet zo bekend is, het blijft beperkt tot een niche mensen met goeie smaak. "Het viel me onlangs nog op tijdens de ondernemersaward. Ik zat bij de top drie van beste Aalsterse ondernemers. Achteraf kwam de ene na de andere ondernemer me vragen waar Philimonius gevestigd was en hoe lang ik al bezig ben. Louis D'Haeseleerstraat en 3,5 half jaar dus", besluit de barista.

AALST Het Laatste Nieuws 12/05/2017 

Bekijk HIER de reportage over Philimonius Coffee & Goods op Aalst TV


"25 cafés met een verhaal" , zo titelde De Morgen op 17/10/2014. En daar staat, jawel, Philimonius ook tussen!

Koffieconcept

Twee jaar geleden lanceerde Jo De Bruyne met Philimonius een webshop vol ecologische spulletjes. Deze lente begon hij aan een volgend hoofdstuk in een voor 99,9% gerecycleerd interieur. Zelfs de geweldige Dalla Corte-espressomachine vond hij tweedehands. Inderdaad, Philimonius is niet zomaar een accessoirewinkel, maar in de eerste plaats een hippe koffiebar.

Philimonius Coffee & Goods, Louis D'Haeseleerstraat 8, Aalst

Wie de andere 24 etablissementen wilt ontdekken, klikt daarvoor op onderstaande link:

http://www.demorgen.be/binnenland/kroegentocht-25-cafes-met-een-verhaal-a2092746/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        Uitbater Jo De Bruyne en gast Willem Wittenberg.

 

AALST - In de Louis D‘Haeseleerstraat in Aalst opende espressobar Philimonius waar je koffie kan (her)ontdekken en het interieur mee naar huis nemen.

Philimonius is hip en modern. Uitbater en drijvende kracht van de nieuwe espressobar is Jo De Bruyne. Hij startte Philimonius als webwinkel met veel handgemaakte cadeautjes die hij nu ook in zijn zaak aanbiedt.

Philimonius heeft een gediplomeerd barista (‘koffiemeester’) achter de toonbank. ‘Dat diploma haalde ik bij de Speciality Coffee Association of Europe’, vertelt De Bruyne. ‘Mijn doel is vooral: mensen de meerwaarde van verschillende soorten koffie laten ontdekken. Ik werk bijna uitsluitend met biologische producten.’

Het interieur van Philimonius is hip en ecologisch, én te koop. ‘De meeste decoratie die je ziet, is gerecycleerd’, zegt De Bruyne. ‘De kussens maakte ik zelf van overschotten stof, de kastjes aan de muur zijn oude wijnbakken, de tafel en de zetels zijn oude materialen die een nieuw leven gekregen hebben. Hier staan veel hebbedingen zoals postkaartjes, kaders, en schriftjes gemaakt door jonge ontwerpers. Die dingen worden ook verkocht, zo krijgen ze een nieuw leven en blijft er evolutie in het interieur. De klemtoon ligt op hergebruik.’

Willem Wittenberg is alvast vol lof: ‘Ik heb al verschillende koffiebars bezocht in Londen en Parijs, deze kan eraan tippen. Je zit hier ontspannen en tussen mooi design.’

Philimonius is van dinsdag tot vrijdag open van 10 uur tot 17 uur, zaterdag van 10 uur tot 18 uur.

(Het Nieuwsblad)

 

 

 

 

  • Visa
  • MasterCard
  • Amex